Kunstkring Hoeilaart

 
 

Home

Historiek

Jacques Vanderlinden

Jos Daemen

Claudine Rousseau

Sonia Delhaye

Roger Brenart

Eliane De Brabanter

Willy Ophalvens

Stone De Feyter

 

 

Eliane De Brabanter

“Gewoonte baart kunst” zegt een zeer wijs en oud Vlaams spreekwoord. En dat is zeker het geval bij Eliane De Brabanter. Deze gewezen kleuterleidster heeft sinds haar prille jeugd haar hart verloren aan tekenen met alle mogelijke technieken.
In haar kleuterjaren is het allemaal begonnen toen ze op die leeftijd reeds vaardig de griffel op de lei hanteerde, daarbij aangemoedigd door haar handige tante Jeanne. Daar is de liefde voor de plastische expressie ontstaan, want sindsdien maakt ze tekeningen op eender welk papier. Op de Normaalschool van Laken kwam de eerste olieverfschilderij voor de dag en deze keer niet onder het toeziend oog van Tante Jeanne, maar wel van een strenge tekenlerares. Bij iedere tekenles moest er aan bord getekend worden : dieren, personages, landschappen, enz.
Tijdens haar verschillende stages heeft ze dan zelfs stripverhaaltjes getekend, zoals “Mieze Muizen verhaaltjes”, “Pittig Druifje”, enz. Nu is Eliane op pensioengerechtigde leeftijd gekomen (de gepensioneerden zien er steeds maar jonger uit ...) en ze wil eindelijk haar tot nu toe verborgen talenten tonen : zowel haar getekende kinderverhaaltjes in gouache als haar olieverfschilderijtjes en tekeningen met pastelkrijtjes zullen de kijker bekoren.
Haar tekeningen naar de natuur, die doen wegdromen in een fantasiewereld, zullen iedereen zeker doen mijmeren.
Eliane De Brabanter is een onrustige kunstenares, die voortdurend op zoek is naar modernere combinaties, die dingen anders ziet dan de anderen en dit wil uitdrukken. Ze wil dit alles vastleggen voor kinderen en kleinkinderen, wat voor haar zeker het hoofddoel is. Haar klein atelier is haar domein, waarin ze expressie kan geven aan haar fantasie.