Koninklijke Kunstkring Hoeilaart

 
 
 

Home

Historiek

Jacques Vanderlinden

Jos Daemen

Claudine Rousseau

Sonia Delhaye

Stone De Feyter

Els Daemen

Annie Guns

 

 

 

 

 

 

 

 

Jos Daemen

 

Een pen, Chinese inkt en een maagdelijk blad, daarmee doet een pentekenaar het.  Hij beperkt zijn technische middelen opzettelijk tot het allereenvoudigste, want een pentekening moet vooral vorm zijn, waarin met zwart “gekleurd” wordt. 

 

Een pentekening moet de kijker wijzen op de schoonheid der dingen zonder ze daarom onder een speciale belichting te plaatsen of ze overdadig te kleuren.  Een pentekening moet een lichte nostalgie en een gevoel van huiselijke gezelligheid uitstralen.  Daarin is Jos Daemen in zijn werk wonderwel geslaagd.  De keuze van zijn onderwerpen toont zijn liefde voor zijn dorp en voor het cultureel erfgoed van zijn land.  Hij brengt pentekeningen over Hoeilaart in al zijn facetten : zowel wat mooi is, zoals de kapel van Welriekende, het Gemeentehuis, de binnenkoer, enz. als wat lelijk is en verwaarloosd, zoals sommige serrenculturen, een in duigen vallende oude ser, enz.

 

Jos Daemen kleurt zijn tekeningen met zwarte puntjes, volgens het principe dat een grotere concentratie van puntjes een zwartere vlek maakt.  Dit principe, samen met een uiterst precieze tekening, vormt het geheim van zijn kunst.

 

In 1984 gaf deze kunstenaar, ten voordele van liefdadige instellingen, een “Kalender van de Druivenstreek” uit, die veel streekgenoten zich nog wel zullen herinneren, maar het hoogtepunt van zijn artistieke carrière was wel het wekelijks verschijnen van zijn tekeningen in de Standaard en de daarop volgende uitgave van het boek “Begijnhoven vroeger en nu”, op basis van deze tekeningen en op tekst van de inmiddels overleden Renaat Tissegem.

 

De dood van deze goede en diep betreurde vriend heeft trouwens een abrupt einde gemaakt aan de plannen om een boek te maken over de Hoeilaartse villa’s, een onderwerp dat Jos Daemen de laatste tijd erg boeide. 

 

In 1989 behaalde Jos Daemen de eerste prijs ter gelegenheid van de kunsttentoonstelling “Schilderkunst in het Zoniënwoud” in de Bosuil in Jezus-Eik met een tekening van de vijver in Groenendaal. 

 

Hij stelde herhaaldelijk tentoon in eigen dorp, maar ook in Halle, Waanrode, Overijse, Elewijt, De Panne en Evere.

Hij is sinds 2014 lid van MAEKV (Europese Kunstverdienste).

 

In 2021, ter gelegenheid van zijn 80ste verjaardag, verscheen een deel van zijn oeuvre in een boek: Retrospectieve Jos Daemen.

 

 

Website: http://www.josdaemen.be