Koninklijke Kunstkring Hoeilaart

 
 
 

Home

Historiek

Jacques Vanderlinden

Jos Daemen

Claudine Rousseau

Sonia Delhaye

Stone De Feyter

Els Daemen

Annie Guns

 

 

 

 

 

 

 

 

Jacques Vanderlinden

Reeds enkele jaren heeft de druivenstreek het genoegen gehad de werken van deze uitzonderlijke kunstenaar te mogen bewonderen. Hij heeft herhaaldelijk geëxposeerd in Jeugdcentrum Koldam en in Den Blank en trok in 1992 met een afvaardiging van kunstenaars naar Mâcon in Frankrijk.
Het werk van Jacques Vanderlinden wordt gekenmerkt door zijn obsessief streven naar perfectie tot in het kleinste detail.
Zijn stillevens (want die vormen de hoofdbrok van zijn oeuvre) zijn combinaties van ambachtelijke volmaaktheid en poëtische vervoering; zij spreken de kijker aan, ook al zijn ze bedoeld om stil te wezen.
Hij maakt realistische olieverfschilderijen, waarop dagdagelijkse voorwerpen in de verf gezet worden. Hierbij zijn perspectief, licht en kleur essentiële elementen.
De manier waarop Jacques de reflectie van licht op glas weergeeft is verbluffend; dit fascineert hem heel duidelijk. Elke lichtinval vormt trouwens een nieuwe uitdaging. Op bijgaande foto onderscheidt men o.a. een viool, een bril, een glazen kom met druiven, een kan en enkele muziekpartituren, elk even nauwkeurig in beeld gebracht. U merkt zelfs dat de ene druif wat meer blinkt dan de andere, zoals druiven dat echt doen.
Dit superrealisme zet ons aan om dichterbij te komen en te kijken naar het detail, en daar heeft de schilder zijn doel bereikt : hij wil de schoonheid van heel gewone dingen tonen aan al wie er ook maar oog voor wil hebben.
Ook deze kunstenaar is hoofdzakelijk autodidact en dankt zijn technische vaardigheid aan zijn aangeboren talent. Hij volgde nochtans wel enkele cursussen in het R.H.O.K. te Etterbeek en kreeg geregeld bijscholing van kunstschilder Jan Oets.